Четвер
25.04.2024
23:01
Вхід на сайт
Пошук
Корисні посилання








Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середнянський ліцей
Головна » 2018 » Жовтень » 12 » Екскурсія у підземне місто
20:42
Екскурсія у підземне місто

                           

   Класний керівник Гузинець О.Ф. разом з учнями 4-А класу побували на екскурсії  в Середнянському винному підвалі агропромислової фірми «Леанка» .

   Нас на вході зустріла незмінний екскурсовод - пані Лариса Большакова. Вона працює тут 48 років – пам’ятає добрі славні часи «Леанки». Разом із нею йдемо гуляти підземним містом.

   Середнянські підвали – досі одне з головних місць у переліку «must seen» на Закарпатті, тут визрівають вина єдиного державного винзаводу, який сьогодні працює і випускає продукцію. Підземелля були зведені полоненими турками спочатку як фортифікаційні, а згодом почали використовуватися як винні. Середнянські підвали - найстаріші в Україні, вони занесені ЮНЕСКО до десятки найкращих винних підвалів Європи.

   Не менш відомі й вина, які тут досі виготовляють і зберігають у дубових бочках. Колись, у часи царів і королів, середнянські вина постачалися у найкращі європейські двори. Нині тут виробляють 9 видів вин (столових, десертних і марочних), які мають постійних шанувальників і розходяться службами доставки по всій країні.

   На вході в підвали - незмінні угорські віночки з триколором – вони на Закарпатті є не тільки на наземних пам’ятках історії, а й під землею. У середянських підвалах, відомих, до речі, як турецькі, силами Консульства Угорщини встановлено погруддя Іштвану Добо. Це національний герой Угорщини, сім’я якого свого часу володіла землями у Середньому.  Саме він і доклав зусилля до виникнення цих підвалів.

    

    

   Пані Лариса звертає нашу увагу на те, що у підземеллі сухо. Це через те, що ті підвали обвалювалися, тому їх укріпили бетонними стінами, які не «дихають» і конденсують вологу. А в середнянських підвалах усі ходи видовбані турками так майстерно, що за ці роки не було жодного обвалу! Тут навколо пориста гірська порода – вулканічний туф, вони «дихають». Тепература тут завжди +12 градусів. Тому тут так затишно й сухо.

   Екскурсія  пройшла як одна мить, будучи в такому цікавому підземеллі.

Переглядів: 431 | Додав: DreamMaster | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вверх