Неділя
05.05.2024
05:01
Вхід на сайт
Пошук
Корисні посилання








Календар
«  Лютий 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середнянський ліцей
Головна » 2023 » Лютий » 21 » Міжнародний день рідної мови
20:19
Міжнародний день рідної мови
                                                                        
   Ми живемо у вільній і незалежній країні, розмовляємо рідною українською мовою. А мова у нас багата, мелодійна, як і душа українського народу. Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято, яке було засноване ЮНЕСКО і вперше відсвятковане 2000 року. Головна його мета – показати важливість та підтримати самобутність кожної окремої мови світу. Адже недаремно кажуть, що без мови нація помирає, тому що в ній міститься культура і історія цілої держави. В ці важкі часи українцям як ніколи важливо підтримувати свою рідну мову словом, віршем, піснею.

 
«Ну, що б здавалося слово?
Слова та голос- більше нічого.
А серце б’ється, ожива,
Як їх почує».
Т.Г.Шевченко
   Щоб наше серце билося, було вічно живим - плекаймо рідне слово, збагачуймо себе цим нетлінним скарбом, гордімось, що ми українці, народ із власним єством, добрим і мудрим серцем, щедрою і багатою душею.
   Учні 4-А класу разом з класним керівником Гузинець О.Ф. підготували цікавий урок квест-гру «О рідна мово, скарб невмирущий неньки України» на якому учні виконували певні завдання, кожен у всоїй команді. Учні змогли перевірити свої набуті знання та дізнатися багато нового про рідну мову. Четвертокласники гарно декламували вірші. Команди отримала диплом за здобуте місце. А учені за участь у квест- грі. Урок пройшов цікаво та весело.

   

   Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ.
   Сьогодні, в день рідної мови - одного з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники, учні 2-Б класу (класний керівник Чопик І.С., асистент вчителя Ріго М.І.) мали нагоду вкотре упевнитись в цінності та красі нашої мови.
   Діти розгадували філворд, складали прислів’я, виконували завдання «Українська мова в цифрах», та перевірили свої знання за допомогою вікторини.

   

   В 3-Б класі (класний керівник Долгош Т.О.) було проведено виховне заняття. З презентації учні дізнались цікаві факти:коли і для чого було створене це свято. Виконували цікаві завдання,відгадували загадки,слухали прислів'я та вислови відомих письменників про мову;складали ,,асоціативний кущ'',виготовляли цікаві буклети до дня рідної мови та декламували вірші. А на завершення учні дістали патріотичні браслети з висловами про мову. Учні дістали масу задоволення та хороший настрій.

   


 
   Долучились до цієї події і учні 3-А класу (класний керівник Сливка Т.О. та асистент вчителя Фединець Р.В.). Цей день є особливим для усіх нас, адже українська мова є душею нашого народу та його генетичним кодом. Наша рідна мова - одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Нею ми розмовляємо, навчаємось, читаємо, співаємо, думаємо, мріємо...
   Сьогодні на уроці маленькі мовознавці перевірили свої знання з мови, пограли в мовознавчу вікторину "Чарівні прислів'я". Читали багато віршів, пригадали прислів'я та загадки, вислови відомих людей, виконували цікаві завдання, діти розфарбовували малюнки, а також згадали про великих українських поетів, які завжди відстоювали український народ та його мову.
 
   
   

   З нагоди свята у Середнянському ліцеї вчителями української мови та літератури було проведено ряд заходів: "Час читати українською мовою", "Цікаві факти про мову", "Мова-чарівниця", "Мова єднає всіх", "Марафон мовознавців".
   Учні 5-9 класів змагалися за звання кращого знавця рідної мови. Велике захоплення у школярів викликали конкурси: "Словникова скриня", "Доповни прислів'я", "Допиши вірші", "Скоромовки", "Зачаровані слова", "Хто більше?" та ін.


   
   


   
   Під час конкурсних завдань учні виявляли кмітливість та гарні знання рідної мови. Заходи пройшли цікаво та динамічно, а головне - звучала щира, рідна, барвиста українська мова у віршах, імпровізаціях та відповідях.


   Сьогодні в бібліотеці день занурення в українське мовне середовище флешмоб "Читаємо українською".
   Учні ліцею читали на українській мові вірші, прислів'я, та розгадували загадки. Бібліотекар Вейгеші Я.І. провела бліц- опитування "Чому я обираю українську?"
   
   
   

   Ми живемо в Україні і повинні знати українську мову, любити рідну мову, відчувати її, берегти її, зобов'язаний кожний з нас.
   Шануймо та бережімо нашу мову!
   Нехай мова завжди залишається сильним і потужним інструментом не тільки спілкування, а й розвитку.
Переглядів: 108 | Додав: DreamMaster | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вверх