П`ятниця
26.04.2024
06:58
Вхід на сайт
Пошук
Корисні посилання








Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середнянський ліцей
Головна » 2019 » Березень » 14 » У гостях у Тараса
22:27
У гостях у Тараса

                                                 

   З 11 по 14 березня в школі був проведений вчителями-словесниками «Тиждень української мови та літератури». Він організований з метою донести до учнів красу і багатство рідної мови; формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; розширити кругозір учнів та поглибити знання життєвого і творчого шляху Т.Г.Шевченка, підвищувати рівень декламаторських здібностей, сприяти самореалізації кожного учасника, задіяного у програмі тижня; виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя; створення емоційно-позитивного мікроклімату.

   Під час проведення «Тижня української мови та літератури» в Середнянській ЗОШ I-III ст. були організовані і проведені заходи, в яких активну участь взяли педагогічні працівники та учні. Учасники мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу.

   Тиждень розпочали конкурсом стінгазет, де учні 5-11 класів мали змогу показати свої здібності у малюванні та креативному мисленні. У фойє було організовано виставку естетично оформлених учнями висловів про мову, розгорнуто буккросинг «Шевченко не поет, а голос душі українського народу», присвячений життю і творчості Т.Г.Шевченка.

   Потім було проведено Х Всеукраїнську українознавчу гру «Соняшник». Вона є хорошою формою позакласної роботи, яка стимулює пізнавальну діяльність школярів. Гарні, естетично оформлені збірочки із завданнями привернули увагу учасників. На перший погляд завдання видались складними, але досить цікавими. Вони, наче зернятка соняшника, до ядра яких дібратися, слід прикласти зусилля. Так і в грі, щоб дійти до істини при виконанні завдань, учням потрібно проявити свої здібності, перевірити грамотність, уміння логічно мислити, працювати самостійно. Родзинкою завдань для всіх були ребуси, які із задоволенням розв′язували. Цікаво було спостерігати, як школярі із захопленням думали, допитливо обґрунтовували прочитане, збагачувалися новими знаннями, самовдосконалювалися. Душею торкалися бездонних джерел нашого народу, його історії, мудрості та культури.

   У вівторок вчитель Сливка Н.Ю. у 6-В класі провела конкурс на найкраще прочитання поезій Т.Г.Шевченка «Думка», та «Тече вода в синє море». Гарно декламували вірші Брежинська ОленаВароді Руслан та Сурмай Павло.

 

   У 9-Б класі учні зачитували свої реферати, присвячені творчості Т.Г.Шевченка. Найзмістовніші були реферати учнів: Касинець Аліни, Пуга Крістіни.

   13 березня у 8-Б класі вчителем української мови та літератури Щербанич Я.Я. було проведено мовно-літературну вікторину «Найцінніші скарби нашої мови». На початку уроку учні поділилися на дві команди – «Шевченків» та «Франків». Вікторина складалася із 4 конкурсів: у першому команди за допомогою ілюстрацій мали назвати прислів’я та приказки, у другому кожен учасник команди мав можливість відповісти на два запитання, які самостійно витягали із «Скарбнички питань». Також гравці називали письменників та поетів, чиї портрети були показані на моніторі, а в останньому конкурсі показали свою обізнаність у антонімах та синонімах нашої мови. У ході вікторини учні були дуже активними, впевнено та швидко давали відповіді на запитання, показали вміння працювати командою та підтримували один одного.

   І, звичайно, перемогла дружба!

   У четвер вчителі-словесники Беспалова О.В., Скаканді Б.І. та Жовтаній А.Ф. провели відкритий позакласний захід «Шевченко і сучасність», в ході якого учні декламували поезії, розіграли інсценізацію «Садок вишневий коло хати…», виконували пісні на вірші письменника. Вражала майстерність виконання ролей учасниками, яскравість декорацій та костюмів, різноманітність жанрів. Активну участь у проведенні свята взяли учні 5, 8,9,10 класів.

   Були представлені книги письменника та інсценізація розмови малого Тараса зі своєю матір’ю. Слід відзначити високий рівень виконання музичних творів «Бандуристе, орле сизий...» та «Садок вишневий коло хати…» ученицями 8 класу та інсценізації «Садок вишневий коло хати...» учнями 5-10 класу.

   В цей же день Голич Н.М. організувала диспут серед учнів 6-А та 6-Б класу на тему: «Шевченко в контексті світової літератури» та усний журнал «Шевченко – художник» у 5-А класі. Учні із захопленням приймали активну участь в цих заходах, з цікавістю дізнавалися нові відомості про Т.Г.Шевченка.

   Так, цікавими фактами поділилися учні Ілько Мартіна, Пайда Володимир (6-А клас), Даниш Ніна та Ясиновська Анастасія (6-Б клас). А найменші наші п′ятикласники поринули в атмосферу усного журналу, де дізналися про Шевченка не тільки як письменника, а й талановитого художника.

   Усі вчителі-словесники показали нові педагогічні технології, продемонструвати найрізноманітніші форми роботи, які вони використовують у своїй педагогічній праці з метою розвитку креативності учнів. Слід відзначити творчу роботу учнів, які доклали теж немалих зусиль для того, щоб заходи пройшли на належному рівні. Всі вони отримали заохочувальні подарунки за свої старання.

Переглядів: 475 | Додав: DreamMaster | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вверх